Andrejka

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ohrozuje móda zdravie?

Mnohí v dnešnej dobe podliehajú módnym trendom. Sú to väčšinou ľudia, ktorí túžia pôsobiť „in“, sexi a trendovo. Mladé ženy chcú byť príťažlivé, krásne a neodolateľné, pestujú si dokonalé postavy a to nielen správnou životosprávou, ale aj nezdravým a drastickým chudnutím, ktoré častokrát vedie aj k chorobám ako anorexii či bulímii. Tento spôsob života je pre mnohé dievčatá úplne bežný, zaujíma ich len to, či náhodou nevážia o pol kila viac. Niektoré si dokonca píšu zoznam koľko a čoho môžu v priebehu dňa zjesť. Je veľmi smutné, že si nevážia svoje zdravie a vedome si ho ničia. Takéto stravovanie môže dokonca spôsobiť slabosť, nevoľnosť, náhle omdlievanie, vypadávanie vlasov, rednutie kostí, nepravidelný menštruačný cyklus ba dokonca i neplodnosť. Zapríčiňuje to fakt, že niektoré zložky v potrave nie sú obsiahnuté a ich nedostatok sa musí prejaviť aj navonok.

Ďalším „módnym výstrelkom“, ktorý preferujú mladé ženy sú sexi nohavice. Dokonca aj lekári varujú pred týmto diktátom módneho odievanie. "Nežné pohlavie" už dlhší čas uprednostňuje nohavice so zníženým pásom, takzvané bedrové. Platí heslo: Čím nižšie, tým lepšie. Určite sa zhodneme na tom, že na postave dámy sedia ako uliate, odhaľujú to, čo bolo doteraz schovávané a niektorí módni návrhári tento strih nohavíc odporúčajú aj tým, ktoré majú nejaké to kilečko navyše. Avšak v týchto chladných mesiacoch nás pri pohľade na odhalené brucho a kríže mladej slečny poriadne zamrazí. Táto novodobá móda môže viesť k tomu, že žena prechladne v oblasti podbrušia, a to následne vyvolá zápal močových ciest aj ženských vnútorných orgánov. Toto ochorenie je veľmi bolestivé a je sprevádzané ťažkosťami pri močení, niekedy sa môže v moči vyskytnúť aj krv a nepríjemné kŕče v oblasti podbrušia. Tieto zápaly je nutné väčšinou liečiť antibiotikami. Preto si treba v období zimných mesiacov chrániť obličky aspoň teplým svetrom.

A čo takto náušnica na tele? Piercingy  sú v tejto dobe tiež veľmi rozšírené. Dnes sa neprepichávajú len ušné laloky, ale zdobiť sa dá celé telo. Veľa ľudí už vyskúšalo tento spôsob skrášľovania. U nás má piercing dokonca skoro každá žena. Áno. Viem, že toto slovo pochádza z angličtiny a znamená prepichovanie. Čiže je to aj prepichovanie ušných lalokov, čo sa robí dokonca aj malým dievčatkám pár týždňov po narodení. Náušnice v uchu sú dnes úplne bežnou vecou. Môžu zdobiť aj rôzne iné miesta na tele. Najčastejšie sú v obočí, pupku, jazyku, brade, hornej pere, nose, genitáliách, ba dokonca i medzi prstami. Ľudia si dávajú piercing z rôznych dôvodov. Pokladajú to za pekné, čiže sa im to páči, chcú zapadnúť do partie, v ktorej má každý piercing, alebo svojou ozdobou niečo prezentujú, vyjadrujú životný štýl. Vedeli ste, že človek s najväčším počtom týchto ozdôbok ich má 700? Chcel dosiahnuť počet 1000, ale to by jeho telo už nezvládlo. Predtým, ako sa rozhodnete dať si piercing, mali by ste zvážiť pár faktov. Prvá vec je, kam. Najlepšie sa hojí jazyk či ucho, na druhej strane najťažšie pupok, pera a brada. Ďalšou, veľmi dôležitou otázkou je, kde si dáte svoje telo prepichnúť. Dnes už je k dispozícii veľa štúdii, ktoré majú licenciu. Netreba sa spoliehať, že vám to urobí kamarátka zadarmo. Keď sa jedná o zdravie, nepozerajte sa na to, či zaplatíte o 1000 korún viac a to neplatí len pre piercing, ale aj tetovanie.

Mnoho žien má záľubu v nosení vysokých podpätkov. Najhoršie sú takzvané „ihličky“, príliš tenké, vysoké a ešte keď má topánka tvar úzkeho špicu, katastrofa je na svete. Pri každodennom nosení takéhoto typu topánok, vznikajú permanentné poruchy chrbtice, chodidiel, bedrových kĺbov, kolien a dochádza i k neprirodzenému držaniu tela. Predná časť nohy je nerovnomerne zaťažená, ťažisko hmotnosti sa prenáša pod brušká prstov, pričom dochádza k poklesu klenby. Celý tento proces je sprevádzaný silnými bolesťami. Preto by sa takéto extrémne vysoké topánky nosiť nemali. V najväčšom ohrození sú mladé dievčatá, ktorých kosti sa ešte vyvíjajú, tie by rozhodne tento typ obuvi mali vypustiť. Ortopédovia však neodporúčajú ženám nosiť ani topánky bez úplného vyvýšenia. Najvhodnejší je asi tak 1,5 až 3 centimetrový podpätok, kedy sa pri chôdzi ťažisko ideálne prenáša z päty na prednú časť chodidla.

Nielen ženy, ale aj muži častokrát podliehajú módnym trendom a to aj v podobe úzkych džínsov. Nosenie príliš úzkych nohavíc či spodného prádla vplýva na potenciu. Tvorba spermii sa môže oslabiť, ba dokonca nastať i neplodnosť, ktorú vo vzťahoch väčšinou zapríčiňujú muži. Je vedecky potvrdené, že spermie potrebujú pre svoj život o niečo nižšiu teplotu, ako telesnú, preto sú umiestnené mimo brušnej dutiny. Pri nosení tesných nohavíc sa toto prirodzené prostredie narúša a výsledkom je, že semenníky produkujú menej spermii. Pri zistení tohto problému je nutné zmeniť odev a neraz pomáhajú i ľadové obklady.  Nuž páni, ak sa naozaj chcete stať otcami, musíte zabudnúť na predstavu sexidola v obtiahnutých džínsoch. Veď nie nadarmo vám maminky za mladi kupovali voľné trenírky a nohavice... 

 


Životný štýl | stály odkaz

Komentáre

  1. No super
    podme sa obliect do kozusin ako neandertalci :)
    publikované: 01.03.2007 22:54:13 | autor: She! (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. tak tak.
    bedráky nemusím, náušnice mám len v ušiach a piercing má na počudovanie skôr moja mama ako ja. ale na svoje ihličky nedám dopustiť. ešte že ich striedam s "normálnymi" topánkami.
    publikované: 01.03.2007 23:18:03 | autor: galthea (e-mail, web, autorizovaný)
  3. piercing a tattoo,to je mi blízke
    avšak skúsenosť s podpätkom či sexi oblečením nemám :)
    publikované: 02.03.2007 10:59:26 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014