Andrejka

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

OBEZITA- NEPRIATEĽ ĽUDSTVA

Keď sa povie slovo „obezita“, asi väčšina z nás si predstaví tučného človeka, ktorý sa ledva zmestí cez dvere. Obézni ľudia nielenže nie sú spokojní sami so sebou v dôsledku prejedania sa a nedostatku pohybu, ale ich nadváha im spôsobuje aj oveľa závažnejšie ťažkosti. Tento problém prináša veľa chorôb a porúch, či už fyzických alebo psychických. Tučnota je príčinou mnohých problémov so srdcom, cievami, kĺbmi, často spôsobuje vznik cukrovky, alergie i odštartovanie nádorového ochorenia. Môže dokonca zapríčiniť aj silné depresie. Niektorí ľudia znenávidia svoje telo, na druhej strane sa nesnažia o zlepšenie.

Každý človek, ktorý má rád sám seba, chce dlho žiť a nemať zdravotné problémy, by mal dodržiavať správnu životosprávu.


Nejaké fakty o Slovensku:

Hoci si to neradi priznávame, sme pomerne obézny národ. Dôkazom toho je fakt, že na Slovensku máme 1,5 milióna ľudí trpiacich nadváhou. Spôsobuje to hlavne uponáhľaný život vo väčších mestách, nepravidelné stravovanie či stres. Toto všetko vplýva na náš organizmus.

Avšak najväčším problémom všetkých Slovákov je pohyb. MHD, autá či autobusy sú uprednostňované pred chôdzou. Čo takto vystúpiť po ceste do práce o jednu zastávku skôr? Raňajkovať veľa ľudí nestíha, obed z rôznych rýchloreštaurácii organizmu tiež neprospieva. Nasleduje poriadna kalorická večera, vyľahnutie do postele a kilá sa lepia jedna radosť.

 

Príčiny:

Obezita nesúvisí len so spôsobom života, ale môže byť zapríčinená aj genetickou predispozíciou, kedy sa dá len ťažko ovplyvniť. Človek, ktorý má takzvané obezitogénne gény, môže zjesť hocičo, všetko sa mu uloží na tele v podobe podkožného tuku a dochádza k obezite. Takíto ľudia musia prísne dozerať na svoje stravovacie návyky a oveľa viac času venovať športovým aktivitám ako tí, ktorých metabolizmus pracuje rýchlo a nemajú takéto genetické predispozície.

 Avšak ani ľudia, ktorí môžu zjesť hocičo a nijako sa to neprejaví na ich tele, by to nemali určite preháňať. Treba si uvedomiť, že všetko má svoju mieru a každý extrém je škodlivý. Možno si teraz povedia: „Veď mňa sa to predsa netýka, ja som chudý.“ To si zvyknú hovoriť mladí, štíhli ľudia. Omyl! Raz príde tridsiatka- štyridsiatka, ich flexibilný život sa zmení na zaužívanú rutinu. Namiesto divokých akcií uprednostnia tichý život, nebudú mať už chuť chodiť pešo ako „za mladi“, miesto toho použijú auto či taxík, v práci uprednostnia vysedávanie za počítačom, doma zase telku s balíčkom zemiakových lupienkov alebo so sladkosťami.

 

            A je to tu! Začiatok konca. Líčka sa stávajú plnšími, dvojitá brada tiež nie je ojedinelá. Pri celkovom pohľade zboku je už badať i vypuklé bruško. Možno si poviete: „Čo má toto znamenať? Ja som bol predsa celý život chudý...“ Avšak ešte sa to dá zmeniť, je tu tá možnosť. No keď svoju pozornosť upriamite na reakcie vášho okolia, je zle- nedobre. Uštipačné poznámky a žartíky typu „Ale čo má znamenať toto pivné bruško?“ alebo „Nie je ti tá sukňa nejaká priúzka?“ si vaše okolie určite neodpustí. Vy začnete upadať do depresii, možno budete mať aj nejaké komplexy a už vôbec nebudete mať chuť niečo so sebou robiť.

            Môžete si vziať príklad z amerických filmov, vybrať z mrazničky čokoládovú zmrzlinu, zapnúť si DVD- čko  a nadávať na celý svet.

            Ale môžete sa aj vzchopiť, vziať svoj život do vlastných rúk a urobiť pre seba čo najviac. Zmeníte si jedálny lístok i celkové stravovacie návyky, rozvrhnete si cvičebný plán a nová etapa života sa môže začať.            

Držím Vám Palce!


Životný štýl | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014